*openmargin

Large

Zwermintelligentie

By Len Fisher

Eén van de belangrijkste ontdekkingen van de afgelopen decennia is dat de complexe patronen die we in het dagelijks leven tegenkomen, zoals bijvoorbeeld het verloop van verkeersopstoppingen en supportersrellen, vaak te verklaren zijn aan de hand van een aantal eenvoudige regels afkomstig uit de complexiteitstheorie. Len Fisher, auteur van Rock, Paper, Scissors en How to Dunk a Donut, laat in zijn nieuwste boek zien hoe het bestuderen van deze regels ons kan helpen om het gedrag van een menigte beter te voorspellen. Onder andere geïnspireerd door de bewegingen van mieren, bijen en sprinkhanen, introduceert Fisher zwermintelligentie, waarmee we snel en eenvoudig de beste inschatting kunnen maken in uiteenlopende situaties, zoals het kiezen van het lekkerste restaurant, het vermijden van de file en het reageren op gevaar. Fisher staat bekend om zijn sympathieke en humoristische manier van vertellen. Hij brengt onderwerpen kleurrijk tot leven, zoals de Duitse wetenschapper Martin Lindauer, die een groot deel van zijn werkende leven achter zwermen bijen aan heeft gerend, afwisselend over slootjes heen springend en schrijvend in zijn notitieblokje. Aangeboden door: Maven Publishing, http://www.mavenpublishing.nl/boeken/zwermintelligentie/ Auteur: Len Fisher ISBN: 9789490574109 Originele titel: The Perfect Swarm: The Science of Complexity in Everyday Life Oorspronkelijke uitgever: Basic Books Vertaling: Joost Mulder Vormgeving: G2K

Are we featuring your book?

Claim this page for free

Download this e-book

€ 18.00 Regular price
€ 0.00 openmargin price

Discover what readers are contributing

 1. Page 17
 2. Page 18
 3. Page 27
 4. Page 38
 5. Page 81
 6. Page 83
 1. een vorm van buitenzintuiglijke waarneming. (p.17)
  Robert Houtenbos on 1/3/2013: "Interessant om het werk van Teilhard de Chardin eens te lezen en Charon en in het NL uitgelegd door Teule over de eonen theorie die het hebben over bewustzijnsdeeltjes die structuren kunnen aansturen zoals een mens, lever, of ook de aarde."
  1. Medium
   _Maurice_ on 1/4/2013: "Interessante opmerking. Mooi om vanuit dit boek weer kennis te nemen van aanvullende zienswijzen. Ik vond onderstaande link met een samenvatting. http://www.teilharddechardin.nl/teuledarwin.htm"
 2. Het gedrag van dieren in een zwerm werd vroeger als een bijna magisch iets beschouwd. Er waren zelfs wetenschappers die meenden dat zwermen insecten, scholen vissen en vogelformaties hun schitterend gecoördineerde bewegingen te danken hadden aan een vorm van buitenzintuiglijke waarneming. Een alternatieve verklaring ging uit van de ontwikkeling van een soort groepsbewustzijn waarvoor de dieren hun individualiteit opgaven en dat hen tot marionetten maakte. (p.17)
  Carlo Markaban on 12/10/2012: "Over zwermen gesproken: Nederland 1 zendt sinds november de schitterende serie Earthflight uit waarin je meevliegt over de 6 continenten van onze prachtige planeet. De eerste aflevering toonde adembenemende beelden van een groep sneeuw-ganzen boven Noord-Amerika. Een aanrader!"
  1. Medium
   Fabian Markaban on 12/11/2012: "Ja wow! Ziet er idd. super vet uit!"
  2. 79a5271bac7347f9ed103c0e301b9530?d=retro&s=200x200
   Niels Mulder on 12/15/2012: "Earthflight is prachtig inderdaad!"
More annotations

About the author

There's no biography about this author available yet

Categories